Kalender Mars-April-Maj



Fljóð frá Öxl 1- träningshäst nr 2

Den andra 06:an jag rider in är ståtliga Fljóð. Eva fick henne som kompensation när det blev krångel med leveransen av en annan häst. Hon kom till sverige när hon var ett år och just för att hon inte har någon särskild stam eller att Eva fick henne så har ingen haft särskilt höga förväntningar på henne. Men Fljóð har verkligen visat sig vara en pärla! ingen gris i nån säck här inte! Hon har visat ett VÄLDIGT bra psyke och kommer förmodligen bli en toppen ledarhäst till turridningarna. Hon är väldigt nyfiken men också ödmjuk. Hon har växt på sig fint och kommer bli ett stort fint sto. I inridningen har hon pågrund av sitt fina psyke kommet lite längre än Sóley. Hon är otroligt rolig att jobba med och så lyhörd! Vi har aldrig sett ett steg tölt i hagen, bara trav men nu under ryttare har hon visat att tölten finns där nära tillhands. Nu har vi kommit så pass långt i utbildningen att vi kan rida ut på kortare svängar ensamma och utan ledarhäst.

Fljóð är dräktig med den vackra Veigar frá Vakurstöðum. En nyimporterad förstaklass Orri-son. Detta är Veigars bedömning på island 06 (han är femgångare men visades som fyrgångare)

Exteriör
Huvud 7.5
Hals-Manke-Bog 8
Rygg och kors 8
Proportioner 8
Ben (kvalitet) 8
Benställning 8
Hovar 9
Man och Svans 8
Exteriör 8.11
Ridegenskaper
Tölt 9
Trav 8.5
Pass 6.5
Gallopp 8.5
Spirit 9
Helhetsintryck 8.5
Skritt 8
Ridegenskaper 8.42
Långsam tölt 8
Canter 8.5
Totalt 8.3


Det ska bli väldigt spännande att se vad det blir för bäbis. Jag tror med Fljód som mamma så kommer det bli en superduperbra ridhäst och sen hoppas vi att pappa nedärver sin fina exteriör och gångarter.


Precis som med Sóley så kommer jag bara hålla på med träningen ett litet tag till. Sen ska hon få bli mamma på heltid en lång tid framöver!

Vinda OCH jag har PMS

Fy vilken ridtur jag hade i fredags med Vinda. Jag kände redan när jag tog in henne att hon var arg. Försökte tränga sig och när jag lämnade henne i boxen så sparkade hon i väggen och småstegrade sig. Jag hade tänkte att rida barbaracka men tänkte om hon är så här nu så kommer hon förmodligen vara lite jobbig så jag tog sadel. Tur var väl det!! Jag for ändå i backen två gånger!

Jag satt upp på gårdsplanen och skulle rida ner till paddocken. Men jag fick inte fram henne en meter. Jag tänte att nu väntar jag ut henne eftersom jag vet att hon blir otåligt efter ett tag och lyssnar tillsist. Men inte! Hon började itället bocka högt på stället. Liksom kasta sig rakt upp i luften och rakt ner igen. Det var ingen rodeo utan bockade men vilade sen en stund för att samla kraft till nästa bock. Sen började hon stegra. Eftersom detta är något hon börjat nyligen med så har hon dålig balans så jag kunde sno runt henne i one rein stop och hindra stegringen. Då högg hon mot mitt ben. Jag försökte med allt. Tillslut så stegrade hon så högt att hon nästan stegrade över, så jag for av. När hon märkte att hon kunde få av mig så ökade hennes försök.

Tillsist gick jag ner till rundkorallen och övade join-up. Gjorde några ledarskapsövningar och tillslut så hoppade jag upp igen. Och hon började igen. I en bock tappade hon balansen och gick omkull.

Det hela slutatde efter ca 1.5h med att jag gav upp. Jag fick inte fram henne helt enkelt. Inte en meter utan bock. När en häst beteer sig så här ska man i första hand fråga sig om den har ont någonstans. Vinda har gjort så här när hon tränades för visning och då blev hon ordentligt utredd. Inga fel alls. Det som också motsäger att hon har ont är att man märker när en sådan här dag ska komma redan när man hämtar in henne. Nu har hon gått riktigt bra i en månads tid och så kommer detta bakslag. Jag har en teori om att hon är varannandags häst. dvs att hon helst ska ridas varannan dag eller iaf inte ha för långa vilor. Jag har nämligen märkt ett mönster att dessa dagar tenderar att komma när hon vilat många dagar i rad. Nu hade hon vilat fyra dagar i rad.

När jag for av andra gången var jag inte glad kan jag lova! Men jag har lärt mig att det inte hjälper att vara arg så när jag hoppade upp igen så var det med hela mitt tålamod.

Soley från Tavelsjö- träningshäst nr 1

Jag har varit förtjust i Sóley sedan första gången jag såg henne, hon är i mitt tycke något alldeles extra och det skabli så spännande att se vad det blir av henne. Hon är född 2006 och är alltså 4år. Inridningen påbörjades i höstas och har flytit på utan problem. Hon väljer tölten framför traven i ridningen men visar väldigt flott trav i hagen. Galoppen är rund och bärig. Hon är väldigt stor för sin ålder, något som hon troligen fått av morsan som är 145cm.

Mamma heter Hrafnhetta från Vikvarn och är ett högt bedömt (7.93) andraklass-sto med första klassens ridegenskaper. Hon är efter Svalur fra Glæsibæ och undan ett obedömt norskt sto. Hetta har massa vilja och rör sig naturligt i en väldigt bra form.

Pappa är matadoren Mökkur frá frá Varmalæk som för er som inte vet är en elitpremierad topphingst som har 542 registrerade avkommor varav många med fina bedömmningar.



Sóley sen sommaren 09




Men just ja! Glömde skriva att Sóley är dräktig med Isar frá Keldudal, därför ska hon snart få vila. Jag gillar denna hingst starkt då jag är förtjust i hans pappa Keilir frá Midsitju. Att han är bedömd till detta gör ju saken ännu bättre=)

Strömsholm 2006

BLUP 125 


Ridegenskaper

Tölt 8,5
Kort tölt 9,0
Pass 9,0
Spirit 9,0
Form under ryttare 9,0
Trav 9,0
Galopp 9,0

Skritt 8,0

Canter 8,0

Totalt ridegenskaper 8,85

Exteriör

Huvud 7,5
Manke-Manke-Bog 8,5
Rygg-Kors 9,0
Propotioner 8,5
Hovar 8,5
Man-Svans 7,5
Benställning 8,0
Benkvalite 7,5

Totalt exteriör 8,24

Totalt 8,61



Jag och Eva håller tummarna på att vi får en hingst! Även om färgen inte spelar någon roll vill vi ha en musblackskäck med gulanlag=). Förväntad BLUP på den lille blir 119-120. Spännande!

Vinda från Tavelsjö- biljetten dit?

Här kommer ett inlögg som presenterar min kompanjon som ska kämpa med mig mot målet. Det är henne som jag ska söka skolan med i maj då ett ridprov skall genomföras, ovh om jag kommer in är det också hon som skall följa mig dit. Vinda ägs av min chef Eva (som är världens bästa och lånar ut henne till mig) och det är även hon som har fött upp henne och äger hennes mamma.

Vinda är född 2005. Hon är silversvart med stjärn, söt som socker men har ett humör som en tonårstjej med PMS.

Hennes mamma heter Dúfa från Solbacken. Dúfa är undan ett andraklass sto och efter förstaklasshingsten Jor från Rolsta en förstaklasshingst med 52 avkommor, han är efter matadoren Svalur frá Glæsibæ

Dúfa är en jätterolig ridhäst med massa vilja och väldigt bra psyke. Hon är femgångare och föredrar helt klart tölt och pass.
Hennes pappa är Askur frá Hofsstadaseli. Han är en fyrgångshingst bedömd till 7.81 utan särskilt anmärkningsvärd stam. Här hans bedömmning som ni kan jämföra med Vindas:
Exteriör
Huvud 8
Hals-Manke-Bog 8.2
Rygg och kors 7
Proportioner 7.8
Ben (kvalitet) 8.3
Benställning 7.5
Hovar 8.3
Exteriör 7.9
Ridegenskaper
Tölt 8
Trav 8.2
Pass 5
Gallopp 8.5
Vilja 8.3
Lynne 7.8
Helhetsintryck 8.5
Ridegenskaper 7.73
Totalt 7.81

Vinda reds in av Malin Bengtsson under 2008 och visades våren 2009 på wången med detta resultat:

Exteriör
Huvud 8.5
Hals-Manke-Bog 8
Rygg och kors 7.5
Proportioner 7.5
Ben (kvalitet) 8
Benställning 7.5
Hovar 7.5
Man och Svans 7.5
Exteriör 7.78
Ridegenskaper
Tölt 8
Trav 7
Pass 5
Gallopp 8
Spirit 8
Helhetsintryck 8
Skritt 7.5
Ridegenskaper 7.41
Långsam tölt 8
Canter 8
Totalt 7.56



Jag har ridit Vinda sen i höstas men kom igång med den seriösa träningen i November. Vinda är en väldigt bestämd dam med mycket humör och det tog väldigt lång tid innan jag lyckades vinna hennes förtroende. Jag fick smaka både på hennes bakhovar och tänder på vägen dit....

Hennes posetiva sidor

  • Tölten. flott med mycket aktion
  • Galoppen. Rund och ren
  • Traven. Massa sväv, lyft och vinklade bakben
  • Viljan, hon gillar att springa
  • mjukheten. Hon är otroligt mjuk och känslig för hjälper
  • UTSTRÅLNINGEN
Hennes negativa sidor
  • ehhh...hennes hmmm humör, man får vara tacksam för varje uns samarbetsvilja
  • att hon är ganska osäker och lite feg
  • hennes extriör är relativt bra men ryggen är lång o hon har lätt för att gå i för hög form

Vacker som en dag!


Mitt nuvarande jobb

Just nu har jag en 25% anställning hos Eva på IHC Norr. Jag trivs superduper och vi jobbar mycket bra ihop!
www.ihcnorr.se


På gården finns ca 20hästar i olika åldrar. Avel bedrivs i en mindre skala och i år är fyra ston dräktiga. Varje söndag är det turrindning och på onsdagar är det ridskola. Ungeför en gång/månad kommer en tränare utifrån och håller helgkurser på anläggningen. Vi har fyra lösdriftshallar, ett nybyggt fint stall med 7 boxar, cafeteria/kök, badtunna, konferensrum, ridbana och rundkorall. Runt gården finns jättefina vägar och utsikt över Tavelsjön.

Jag älskar mitt jobb och förutom en extra slant (som jag lägger på ridkurser :P) så ger det mig arbetslivserfarenhet och kunskap.


Mina arbetsuppgifter är att:

-Hålla ridlektioner
-träna unghästar
-rida till turhästar
-leda turridningar







Islandshästutbildningen Strömsholm 2010-2011

Vad är det som är målet?

Nedan följer en presentation av utbildningen som är kopierad från SIFs hemsida:

 



 

 

Ridskolan Strömsholm

genomför i samarbete med Svenska Islandshästförbundet en kompletterande utbildning under statlig tillsyn av Skolverket

 

ISLANDSHÄSTUTBILDNING PÅ STRÖMSHOLM 2010-2011

 

Målsättning
Målsättningen för utbildningen är att deltagaren efter slutförd utbildning är diplomerad B-instruktör för islandshäst (inkl samtliga delmoment) och diplomerad C-tränare för islandshäst (inkl samtliga delmoment) med fördjupade kunskaper inom ridlära och undervisningsmetodik samt unghästutbildning, innebärande att deltagaren är väl förberedd att gå vidare till ridinstruktörsnivån. Vidare är målsättningen att deltagaren efter genomförd utbildning ska vara godkänd i samtliga avelskurser, samt förberedd för examination i sportdomarkurser t o m steg 2.

Övergripande innehåll:
- Ridlära och ridning
- Undervisningsmetodik
- Hästens biologi och handhavande
- Ridskoleverksamhet
- Islandshästkunskap, praktik och unghästutbildning
- Domarsekreterarkurs, steg 1
- Lokaldomarkurs inkl. takt & gångartskurs, steg 2
- Grundkurs avel
- Fortsättningskurs I och II avel
- Hovkurs med godkänt hovprov
- Grundläggande språkkurs, Isländska

Behörighetskrav:
1. Fyller minst 20 år under antagningsåret
2. Genomgått lägst 2-årigt gymnasium eller motsvarande
3. Flerårig dokumenterad rid- hästerfarenhet, gärna med undervisningsvana
4. Genomgått SIF:s ridledarutbildning eller motsvarande
Behörighetskrav (1-4) skall vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

5. Godkänt antagningsprov, (bestående av ridprov och intervju), vilket genomförs på Ridskolan Strömsholm planerat till maj 2010.

Häst:
Deltagaren har egen skolhäst med sig till utbildningen. Deltagaren har även under 2x10 veckor med sig en oinriden unghäst/period.
Kurstid: Två terminer, 40 veckor. (30/8 - 23/12 samt 10/1 2011 - 10/6 2011)
Plats:
Ridskolan Strömsholm
Kursledare:
Lärare på Ridskolan Strömsholm samt ridlärare/ridinstruktör för islandshäst och tränare för islandshäst.


Ansökan:
Ansökan sker på särskild blankett senast den 15 april 2010. Anmälningsblankett kan rekvireras från tel nr 0220-451 02 eller nedan på sidan. Ansökningsblankett!

Sikta mot stjärnorna, då når du trädtopparna!

Hvinur frá Holtsmúla



Rysningar och inspiration:
http://www.youtube.com/watch?v=g0Xw1RhuJDc&feature=related


Vägen till Strömsholm

Denna blogg kommer handla om tölt, sadlar, BLUP, väder, föl, el-stängsel, tävlingar, hösilage, dressyr, träning, tankar, ridskolan, IHC Norr, kurser, Worldfengur och mig. Det kommer handla om den delen av mitt liv som handlar om islandshästen. Den kommer också handla om hopp, drömmar, passion, ilska, frustration och kärlek till det som tar så här stor del av mitt liv.

I den här bloggen kommer jag skriva om den krokiga och guppiga vägen mot ett mål och en dröm. Drömmen om att arbeta med sin passion i livet.
'
Drömmen om Islandshästutbildningen 2010-2011 Strömsholm.


Det kommer nästan bli en loggbok för mig själv och allt det arbete jag kommer att lägga ner för att nå målet. Jag kommer att uppdatera om hur det går med mina träningshästar, ridskolan och min egen utbildning. Men också om själv ansökningsprocessen och mer praktiska saker.


Om inte hästar är er passion i livet (eller om ni skulle vara sjukt intresserade av att sätta er in i mitt liv):
VARNAR JAG ER FÖR TRÅKIG LÄSNING!



Jag och min medarbetare, partner, fiende, kärlek och vän Vinda från Tavelsjö. På väg mot målet.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0